УПОТРЕБА И ПОЛОЖАЈ ЗАМЕНИЦЕ SI УЗ МОДАЛНЕ ГЛАГОЛЕ У ИТАЛИЈАНСКОМ ЈЕЗИКУ - Базић Jovana (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2020)
Основни циљ овог рада је испитивање положаја, употребе и функције заменице si у италијанском језику. Задатак анализе је указивање на кохерентност употребе заменице si у делима која ћемо анализирати и да се поближе обради употреба и положај заменице si уз модалне глаголе, уз навођење укупног броја примера енклитичке и проклитичке позиције за сваку наведену употребу заменице si у анализираним делима. Фокусирајући се на граматичка правила у италијанском језику, закључићемо да ли је стил писања одабраних аутора у потпуној саобразности с нормама италијанског језика. У раду ћемо прегледно изложити употребу и функције клитика, модалних глагола и заменице si.