ПРЕКЉУЧИВАЊЕ КОДОВА У ОКВИРУ ИНТЕРНЕТ ДИСКУРСА У НОРВЕШКОЈ - Вурдеља, Јована (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2021)
Окосницу рада представља анализа лингвистичког феномена прекључивања кодова и начина на који се манифестује у оквиру интернет комуникације у Норвешкој, пре свега у контексту друштвених мрежа. Почетна хипотеза је постулирана у складу са чињеницом да је интернет дискурс у Норвешкој све више изложен ризику од растуће хегемоније енглеског језика који продире у све друштвене сфере и домене као lingua franca. У теоретско-методолошком оквиру контактне лингвистике, у фокусу рада је истраживање прекључивања кодова за језички пар норвешки и енглески на најпопуларнијим друштвеним мрежама у Норвешкој при чему се испитује релеватност, компексност и функције датог феномена са посебним освртом на главне окидаче и разлоге појављивања алтернације кодова међу групом Норвежана. Тиме се настоје утврдити доминантни механизми, обрасци као и стилистички/прагматички ефекти као резултат употребе одређеног језичког избора.