(untitled) (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2020)
Циљ овог рада је да идентификује и анализира модалне фразе које су искоришћене у Извештају Европске комисије о Србији за 2019. годину и да те податке искористи да донесе закључке о модалности у политичком писању уопште. По прегледању извештаја, уочено је 560 фрази са модалним значењем. Најчешћи модални облици у извештају су модални глаголи need и should и прилози still и yet, али је у извештају употребљен и широк асортиман других глагола, придева, партиципа и именица са модалним значењем. Глагол који прати модални облик је често у пасиву, што потенцијално указује на говорне чинове заштите саговорниковог образа. Скоро сви модали у извештају спадају у категорију модалности приоритета, где је деонтичка модалност далеко чешћа од телеолошке, а булетичка модалност је у потпуности одсутна. Сви модали приоритета у извештају су директиви, прецизније облигативи. Коначно, применом тестова кондиционалности и интерогације, утврђено је да су сви модални глаголи приоритета у извештају субјективни. Закључак овог рада је да је овај текст, као и већина политичког писања, у суштини модалне природе.