(untitled) (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2025)
Циљ овог истраживања био је утврдити лексичке и граматичке карактеристике говорних чинова сугестија у онлајн рецептима на српском и америчком енглеском језику у оквиру теорије релеванције (Спербер и Вилсонова 1995). Сугестије су анализиране у складу са когнитивним и комуникацијским принципима и могућим импликатурама. Анализа је заснована на петнаест примера сугестија у српском и четрнаест у америчком енглеском. Ови примери су затим упоређени како би се утврдило да ли постоје конкретне разлике по питању говорног чина сугестија. Резултати показују да свака сугестија има своје јединствене импликатуре и комуникацијске ефекте у зависности од форме у којој је сугестија дата, као и од текста који следи. Што се тиче два језика, у овом истраживању нема значајних разлика сем неколико карактеристика које се јављају у само једном од ових језика. Постоји само три случаја (10.3%) директних сугестија (нпр. мој савет је, топло препоручујем), један у српском и два у енглеском. Осталих 26 примера (89.7%) сугестија у оба језика дати су индиректно.