(untitled) (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2025)
Према важећим законским регулативама Републике Србије наставници запослени у основним и средњим школама морају имати одговарајући степен академског образовања. Стога, сматрамо да су мишљења универзитетских наставника који образују будући наставни кадар од изузетног значаја за квалитет наставе. Општи циљ рада јесте стицање увида у важност и организацију иницијалног образовања наставника страног језика из перспективе универзитетских професора ангажованих у настави методичких предмета на универзитетима у Републици Србији. Путем онлајн анонимног упитника истражујемо која су мишљења професора о актуелним тенденцијама у иницијалном образовању наставника страних језика и могућностима за стицање неопходних наставничких компетенција. У фокусу рада су искључиво наставници страних језика који се уче у основним и средњим школама у Републици Србији, односно енглеског, немачког, руског, француског, шпанског и италијанског језика. На основу резултата анкете анализирамо постојећу организацију универзитетских курсева методичке оријентације, као и евентуалну неопходност за њиховим усклађивањем са савременим језичким образовним политикама и планирањем