(untitled) (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2025)
У овоме раду, користећи метод анализе садржаја, бавили смо се језичким одликама наслова о вештачкој интелигенцији ексецерпираних из електронских издања најчитанијих италијанских дневних новина Corriere della Sera и La Repubblica објављиваних од јануара 2020. године до септембра 2023. године. Истраживање је спроведено на корпусу од 864 новинска наслова, које смо посматрали из два угла – лексичког и синтаксичког. Циљ нам је био да, анализирајући лексички састав новинских наслова, прикажемо неприлагођене позајмљенице, термине и ониме који се јављају у обрађеном корпусу и да, у оквиру синтаксичке анализе, испитамо какви су по синтаксичкој структури анализирани новински наслови. Резултати истраживања су показали да у нашем корпусу преовлађују англицизми из области информатике, да су међу онимима најзаступљенијa имена технолошких компанија, робота, четботова и виртуелних асистената, као и да су најбројнији наслови са синтаксичком формом просте реченице.