(untitled) (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2016)
У раду најпре дајемо кратак историјат настанка појма франкофоније, потом његове дефиниције односно значења, промене и прилагођавања потребама новог модерног времена и новим животним околностима. У почетку повезане заједничком употребом француског језика у комуницирању, франкофоне земље последњих деценија проширују своје активности на разне области људског деловања. Указујемо пре свега на неопходност да се француски језик данас развија прилагођавајући се језичкој и културној традицији и особеностима бројних франкофоних земаља на пет континената. Представљамо и главне етапе у развоју идеје о франкофонији, као и неке од најважнијих званичних државних и невладиних међународних франкофонских организација.