(untitled) (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2016)
Предмет рада је опис и анализа синтаксичких особености на- учног стила у домаћим уџбеницима руског језика струке за хуманистички профил. Описана је специфичност функционисања научног стила, његова стандардизована структура и типске конструкције, истакнут неодређенолични, уопштенолични и безлични карактер језика науке. Стилистичка анализа научних текстова у поменутим уџбеницима показала је да се специфичност језика науке у великој мери испољава управо на синтаксичком нивоу, што има значајне им- пликације за методику наставе језика струке – издвајање обавезног синтаксичког минимума за различите етапе наставе, начин организације и презентације језичке грађе, као и формирање објективне лингвистичке базе за развијање навика читања, превођења и самосталног служења научно-стручном литературом.