(untitled) (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2023)
Циљ овог рада јесте да представи анализу прозодијских особина парентетичких израза у форми клаузе у српском језику. При анализи у обзир се узима висина, интензитет, брзина артикулације, као и интонацијски домен у односу на клаузу у којој се парентетички израз налази. Говорећи о висини и интензитету, примећено је да изговор клаузе домаћина прати силазну путању без обзира на присуство парентетичког израза. Што се тиче брзине артикулације, није било могуће уочити правилности у понашању парентетичког израза у односу на клаузу домаћина. Узимајући у обзир интонацијски домен, може се рећи да парентетички изрази у форми клаузе у српском језику имају тенденцију ка формирању одвојених интонацијских фраза, бивајући тако сврстане у ‘прототипске парентетичке изразе’ према подели коју даје Дехe’с (2014).