УТИЦАЈ ЕМОЦИЈА И ТРЕНУТНОГ РАСПОЛОЖЕЊА НА МОДАЛНИ ИСКАЗ: КОРПУСНА АНАЛИЗА ДИЈАЛОГА У РОМАНУ ДЕЈЗИ МИЛЕР ХЕНРИЈА ЏЕЈМСА (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2020)
Примарни циљ овог рада јесте да се испита утицај емоција и тренутног расположења говорника на његов модални исказ. Методологија обухвата преглед релевантне литературе која пружа увид у основе модалности и утицаја које емоције имају на когницију и употребу језика, као и корпусну анализу дијалога романа Дејзи Милер Хенрија Џејмса. Закључено је да јачина модалног глагола зависи од јачине емоција у тренутку исказа.
Keywords: модалност; емоције; перцепција; дискурс; модални исказ