ПОДУЧАВАЊЕ КУЛТУРЕ И ИKK У НАСТАВИ ЕНГЛЕСКОГ ЗА ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ У КОНТЕКСТУ УГОСТИТЕЉСТВА ИЗ ПЕРСПЕКТИВЕ СТУДЕНАТА (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2025)
Рад има за циљ да испита ставове студената угоститељства о значају елемената културе и интеркултурне комуникативне компетенције (IKK). Такође испитује потребу за укључивањем културних елемената у наставу Енглеског језика за посебне намене (ЕСП) и процењује интеркултурну осетљивост студената одсека Висока хотелијерска школа у Београду. IKK је кључна за ефикасну пословну комуникацију у сектору угоститељства. Стога ово истраживање тежи унапређењу наставног плана и програма Енглеског језика за посебне намене узимајући у обзир ставове и потребе студената у вези са IKK у пословном окружењу. Резултати анкете показују да су студенти заинтересовани за увођење елемената културе у ЕСП наставу и препознају важност интеркултурних аспеката. Такође, показују склоност студената ка етнорелативистичком погледу на друге културе. Унапређење курикулума аспектима интеркултурне компетенције може утицати на подробнију припрему студената за изазове са којима ће се суочавати у свом будућем занимању.
Keywords: ИКК; ЕСП; угоститељство; интеркултурна осетљивост