МЕЂУЈЕЗИЧКА ИНТЕРФЕРЕНЦИЈА ПРИ УСВАЈАЊУ ГРАМАТИКЕ РУСКОГ ЈЕЗИКА НА ПРИМЕРИМА ГИМНАЗИЈЕ «СВЕТИ САВА» И ТРИНАЕСТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2018)
Циљ нашег истраживања био је да испита међујезичку интерференцију при усвајању различитих граматичих облика руског језика, који су већ дефинисани као „слабе тачке“ за говорнике српског језика. Наиме, граматичка интерференција између ова два језика неретка је појава и често представља сметњу у усвајању руског језика код говорника чији је српски језик матерњи. Имајући ово у виду, направили смо тест, у коме смо уврстили управо оне облике у којима се испитанику може десити лако да погреши, јер ће га исти облик српског језика „повући“ да направи грешку, мотивисану обликом матерњег језика. После анализе тестова закључили смо да су наше хипотезе тачне, односно, да знање појединих граматичких облика српског језика отежава усвајање истог облика у руском језику. Будући да су претпоставке потврђене, понудили смо неколико решења датог проблема.
Keywords: међујезичка граматичка интерференција; други страни језик; тестирање; принцип једне тешкоће; морфологија; синтакса; гимназија