РАДИО И ТВ ВЕСТИ У НАСТАВИ ВЕШТИНЕ РАЗУМЕВАЊА ГОВОРА СТРАНОГ ЈЕЗИКА СТРУКЕ – ПРИМЕНА СТРАТЕГИЈА (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2017)
Педагошка вредност аутентичних материјала (радио и ТВ вести) за развијање вештине разумевања говора испитана је на 83 студента економије који енглески језик уче као језик струке. Спроведено истраживање имало је за циљ да утврди да ли изложеност радио и ТВ вестима после два семестра наставе доводи до побољшања вештине разумевања говора, и у ком формату је оно израженије: аудио или видео. Други циљ истраживања био је да испита да ли систематска настава стратегија разумевања говора доводи до побољшања у разумевању ове две врсте инпута. Поређењем резултата предтеста и посттеста по завршеној настави утврђено је да су испитаници експерименталне групе, који су били изложени систематској настави стратегија разумевања говора, више напредовали у разумевању говора у односу на испитанике контролне групе, као и да је већи напредак у обе групе забележен код разумевања ТВ вести. Ови резултати у корист видео формата и стратегија разумевања говора потврђују значај њихове примене у настави.
Keywords: радио и ТВ вести, вештина слушања и разумевања говора, стратегије разумевања говора, невербална комуникација