(НЕ)ОЧЕКИВАНИ ОБРТИ ХИБРИДНОГ ИДЕНТИТЕТА НА ПРИМЕРУ БРАЋЕ ИКБАЛ У РОМАНУ БЕЛИ ЗУБИ ЗЕЈДИ СМИТ (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2021)
Први роман Зејди Смит Бели зуби доноси причу о близанцима Маџиду и Милату Икбалу. Као синови емиграната из Бангладеша, браћа су рано суочена са тешким бременом очекивања родитеља, наслеђа и стварношћу модерне Британије. Овај рад има за циљ да прикаже на који начин ће хибридни идентитет близанаца имати очекиван односно неочекиван исход са становишта теорије и радње. Користећи грађу која је садржана у самом роману као и теорије значајних мислилаца у области колонијалних и постколонијалних студија, ово истражиивање настоји да покаже да је судбина близанаца у великој мери очекивана из угла теорије, док из перспективе радње то није случај. Закључено је да близанци представљају две стране постколонијалног искуства које се међусобно потиру, али и не постоје једна без друге. Овај рад такође тежи да отвори пут новим истраживањима која настоје да повежу овај роман са најзначајнијим делима о хибридном идентитету из колонијалних и постколонијалних студија.
Keywords: Бели зуби; хибридни идентитет; Маџид и Милат Икбал; постколонијални субјект; очекивано и неочекивано