О КУЛТУРОЛОШКИ УСЛОВЉЕНИМ РАЗЛИКАМА У ПОЈМОВНИМ МЕТАФОРАМА У РАЗЛИЧИТИМ ЈЕЗИЦИМА (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2021)
У овом раду даћу веома кратак приказ културолошке лингвистике и теоријских приступа који се примењују у проучавању појмовне и културолошке метафоре. Осврнућу се на конкретна истраживања која покушавају да утврде међукултурне разлике у појмовним метафорама, али и могуће универзалне метафоре. Главни део рада је посвећен концептуализацијама времена, сликовних схема, осећања, тела, а такође и међукултурним разликама метафора које зависе и од различитих аспеката комуникације (дискурса, односно контекста у ком се налазе). Закључци истраживања могу се сажети у тврдњу да на појмовне метафоре једнако утичу и телесна искуства и културно окружење, те да је за њихово прецизније тумачење потребно узети у обзир спрегу мишљења, језика и културе.
Keywords: појмовна метафора; културолошка лингвистика; култура; когнитивна лингвистика; културолошка метафора; embodiment