Значај мултикултурне књижевности и њена улога у настави енглеског језика (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2022)
Циљ овог рада јесте да прикаже значај адекватно одабраног књижевног дела у настави енглеског језика са циљем развијања интеркултуралне компетенције код ученика. Савремени свет обилује међукултурним сусретима, а како би комуникација била успешна, мултикултурална настава се препоручује као потенцијална спона између припадника матичне и циљне културе. У раду ћемо нагласити значај мултикултуралних текстова који би требало бити примењивани у настави од најранијег узраста како би помогли ученику да, поред овладавања језичким вештинама, спозна свет, те креира лични и критики став према њему. Избор адекватног текста је од великог значаја. Почев од сликовница, бајки, народних прича, преко приповедака па све до савремене прозе. У зависности од интересовања и узраста ученика као и нивоа знања језика, квалитетан избор текста и његова адекватна обрада помоћи ће ученицима да развију саосећање према Другоме. Примена савремених теорија из студија културе могу утицати на способити ученика да препознају идеолошки обојене текстове. У раду ћемо такође предложити неколико активности и савета који се могу применити у настави како би се развила интеркултурална компетенција код ученика коришћењем књижевних текстова.
Keywords: мултикултурална књижевност; интеркултурална компетенција; настава енглеског језика