Процена знања заснована на перформанси и аутентично оцењивање за Кембриџ А1 испит за децу (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2022)
Циљ овог рада је да представи могућности преиначавања активности из уџбеника енглеског језика за децу у активности које ће им помоћи да постану свесни карактеристика Кембриџ испита за децу (Pre A1 Starters првобитно назван Cambridge YLE Starters Еxam). Предложене активности се фокусирају на два важна аспекта испита: начине да се што више умањи могућност подбачаја ученика и начине да се повећа валидност теста, односно да се формат теста што више приближи ученицима. Такође, разматра се важан аспект учења – основно знање, јер се нова знања најефикасније стичу надоградњом на постојећa. Претходно наведено довело је до тога да се алтернативно оцењивање користи као најпогоднији начин за примену већ постојећих знања, као и да се деца наведу да размишљају о сопственом учењу. У раду су представљени начини самооцењивања и вршњачке процене аутентичних и на учинку заснованих активности на такав начин да најбоље одговарају задацима из уџбеника и портфолија који су прописани уџбеником који се користи.
Keywords: самооцењивање; вршњачко оцењивање; алтернативно оцењивање; читање; писање; табеле за оцењивање