ПРОЗОДИЈСКЕ ОСОБИНЕ ПАРЕНТЕТИЧКИХ ИЗРАЗА У ФОРМИ КЛАУЗЕ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ (Живи језици: часопис за стране језике и књижевности, 2023)
Циљ овог рада јесте да представи анализу прозодијских особина парентетичкихизраза у форми клаузе у српском језику. При анализи у обзир се узима висина, интензитет,брзина артикулације, као и интонацијски домен у односу на клаузу у којој сепарентетички израз налази. Говорећи о висини и интензитету, примећено је да изговорклаузе домаћина прати силазну путању без обзира на присуство парентетичког израза.Што се тиче брзине артикулације, није било могуће уочити правилности у понашањупарентетичког израза у односу на клаузу домаћина. Узимајући у обзир интонацијскидомен, може се рећи да парентетички изрази у форми клаузе у српском језикуимају тенденцију ка формирању одвојених интонацијских фраза, бивајући тако сврстанеу ‘прототипске парентетичке изразе’ према подели коју даје Дехe’с (2014).