(untitled) (Živi jezici, 2025)
Rad ima za cilj da ispita stavove studenata ugostiteljstva o značaju elemenata kulture i interkulturne komunikativne kompetencije (IKK). Takođe ispituje potrebu za uključivanjem kulturnih elemenata u nastavu Engleskog jezika za posebne namene (ESP) i procenjuje interkulturnu osetljivost studenata odseka Visoka hotelijerska škola u Beogradu. IKK je ključna za efikasnu poslovnu komunikaciju u sektoru ugostiteljstva. Stoga ovo istraživanje teži unapređenju nastavnog plana i programa Engleskog jezika za posebne namene uzimajući u obzir stavove i potrebe studenata u vezi sa IKK u poslovnom okruženju. Rezultati ankete pokazuju da su studenti zainteresovani za uvođenje elemenata kulture u ESP nastavu i prepoznaju važnost interkulturnih aspekata. Takođe, pokazuju sklonost studenata ka etnorelativističkom pogledu na druge kulture. Unapređenje kurikuluma aspektima interkulturne kompetencije može uticati na podrobniju pripremu studenata za izazove sa kojima će se suočavati u svom budućem zanimanju. Ključne reči: IKK, ESP, ugostiteljstvo , interkulturna osetljivost