(untitled) (Živi jezici, 2016)
U radu najpre dajemo kratak istorijat nastanka pojma frankofonije, potom njegove definicije odnosno značenja, promene i prilagođavanja potrebama novog modernog vremena i novim životnim okolnostima. U početku povezane zajedničkom upotrebom francuskog jezika u komuniciranju, frankofone zemlje poslednjih decenija proširuju svoje aktivnosti na razne oblasti ljudskog delovanja. Ukazujemo pre svega na neophodnost da se francuski jezik danas razvija prilagođavajući se jezičkoj i kulturnoj tradiciji i osobenostima brojnih frankofonih zemalja na pet kontinenata. Predstavljamo i glavne etape u razvoju ideje o frankofoniji, kao i neke od najvažnijih zvaničnih državnih i nevladinih međunarodnih frankofonskih organizacija.