(untitled) (Živi jezici, 2016)
Učenje/nastava francuskog jezika u dve završne godine gimnazijskog školovanja predmet je ovog članka, urađenog s namerom da se, na osnovu sumarnog preseka, podstakne razmišljanje o mogućem daljem metodičko-didaktičkom delovanju i pisanju udžbenika. Primenom deskriptivne i analitičko-komparativne metode, odnosno eksplorativno-interpretativnog postupka, na korpusu izabranih udžbenika objavljenih u Srbiji u poslednjih šezdeset godina, došli smo do zaključka da u svakom metodološkom periodu postoje udžbenici čija koncepcija je usklađena sa saznanjima nauka relevantnih za učenje / nastavu francuskog jezika. Najveću razliku u odnosu na strana izdanja vidimo u nepostojanju višedelnih udžbeničkih kompleta, odnosno u postojanju samo jednog novog udžbenika srpskih autora u XXI veku.