(untitled) (Živi jezici, 2022)
Cilj ovog rada jeste da prikaže značaj adekvatno odabranog književnog dela u nastavi engleskog jezika sa ciljem razvijanja interkulturalne kompetencije kod učenika. Savremeni svet obiluje međukulturnim susretima, a kako bi komunikacija bila uspešna, multikulturalna nastava se preporučuje kao potencijalna spona između pripadnika matične i ciljne kulture. U radu ćemo naglasiti značaj multikulturalnih tekstova koji bi trebalo biti primenjivani u nastavi od najranijeg uzrasta kako bi pomogli učeniku da, pored ovladavanja jezičkim veštinama, spozna svet, te kreira lični i kritiki stav prema njemu. Izbor adekvatnog teksta je od velikog značaja. Počev od slikovnica, bajki, narodnih priča, preko pripovedaka pa sve do savremene proze. U zavisnosti od interesovanja i uzrasta učenika kao i nivoa znanja jezika, kvalitetan izbor teksta i njegova adekvatna obrada pomoći će učenicima da razviju saosećanje prema Drugome. Primena savremenih teorija iz studija kulture mogu uticati na sposobiti učenika da prepoznaju ideološki obojene tekstove. U radu ćemo takođe predložiti nekoliko aktivnosti i saveta koji se mogu primeniti u nastavi kako bi se razvila interkulturalna kompetencija kod učenika korišćenjem književnih tekstova.