(untitled) (Živi jezici, 2022)
Cilj ovog rada je da predstavi mogućnosti preinačavanja aktivnosti iz udžbenika engleskog jezika za decu u aktivnosti koje će im pomoći da postanu svesni karakteristika Kembridž ispita za decu (Pre A1 Starters prvobitno nazvan Cambridge YLE Starters Exam). Predložene aktivnosti se fokusiraju na dva važna aspekta ispita: načine da se što više umanji mogućnost podbačaja učenika i načine da se poveća validnost testa, odnosno da se format testa što više približi učenicima. Takođe, razmatra se važan aspekt učenja – osnovno znanje, jer se nova znanja najefikasnije stiču nadogradnjom na postojeća. Prethodno navedeno dovelo je do toga da se alternativno ocenjivanje koristi kao najpogodniji način za primenu već postojećih znanja, kao i da se deca navedu da razmišljaju o sopstvenom učenju. U radu su predstavljeni načini samoocenjivanja i vršnjačke procene autentičnih i na učinku zasnovanih aktivnosti na takav način da najbolje odgovaraju zadacima iz udžbenika i portfolija koji su propisani udžbenikom koji se koristi.