INFINITIVNE PRILOŠKE FINALNE KONSTRUKCIJE OBAVEZNE KONTROLE U ITALIJANSKOM JEZIKU (Živi jezici, 2020)
Cilj ovoga rada je da, u teorijskom okviru generativne gramatike, ispitamo koje se podvrste obavezne kontrole javljaju u infinitivnim priloškim finalnim konstrukcijama u italijanskom jeziku, da analiziramo semantičku vrednost fonetski neiskazanog subjekta infinitivnih konstrukcija (PRO), kao i da razmotrimo u kojim uslovima se podudaraju morfološka i semantička vrednost kontrolisanog elementa. Naše istraživanje, u kojem koristimo metod analize sadržaja, pokazuje da se u infinitivnim priloškim finalnim konstrukcijama u italijanskom jeziku mogu javiti potpuna, delimična i podeljena kontrola i da se morfološka i semantička vrednost fonetski nerealizovanog subjekta u konstrukcijama potpune i podeljene kontrole podudaraju.
Keywords: infinitivne priloške finalne konstrukcije; obavezna kontrola; italijanski jezik; PRO