UPOTREBA I POLOŽAJ ZAMENICE SI UZ MODALNE GLAGOLE U ITALIJANSKOM JEZIKU (Živi jezici, 2020)
Osnovni cilj ovog rada je ispitivanje položaja, upotrebe i funkcije zamenice si u italijanskom jeziku. Zadatak analize je ukazivanje na koherentnost upotrebe zamenice si u delima koja ćemo analizirati i da se pobliže obradi upotreba i položaj zamenice si uz modalne glagole, uz navođenje ukupnog broja primera enklitičke i proklitičke pozicije za svaku navedenu upotrebu zamenice si u analiziranim delima. Fokusirajući se na gramatička pravila u italijanskom jeziku, zaključićemo da li je stil pisanja odabranih autora u potpunoj saobraznosti s normama italijanskog jezika. U radu ćemo pregledno izložiti upotrebu i funkcije klitika, modalnih glagola i zamenice si.
Keywords: italijanski jezik; bezlično si; povratno si; pasivno si; modalni glagoli