UTICAJ EMOCIJA I TRENUTNOG RASPOLOŽENJA NA MODALNI ISKAZ: KORPUSNA ANALIZA DIJALOGA U ROMANU DEJZI MILER HENRIJA DŽEJMSA (Živi jezici, 2020)
Primarni cilj ovog rada jeste da se ispita uticaj emocija i trenutnog raspoloženja govornika na njegov modalni iskaz. Metodologija obuhvata pregled relevantne literature koja pruža uvid u osnove modalnosti i uticaja koje emocije imaju na kogniciju i upotrebu jezika, kao i korpusnu analizu dijaloga romana Dejzi Miler Henrija Džejmsa. Zaključeno je da jačina modalnog glagola zavisi od jačine emocija u trenutku iskaza.
Keywords: modalnost; emocije; percepcija; diskurs; modalni iskaz