ASPEKTUALNOST U NEMAČKOM I SRPSKOM JEZIKU IZ KOGNITIVINOLINGVISTIČE PERSPEKTIVE (Živi jezici, 2025)
Cilj ovog rada je da analizira kategoriju aspektualnosti koristeći se saznanjima do kojih je došla kognitivna lingvistika, i to prevasodno se oslanjajući na teoriju konstrukcija, onako kako ju je predstavila i definisala Goldberg. Konstrukciona gramatika, koja konstrukciju kao osnovnu jezičku jedinicu smatra spojem forme i funkcije, omogućila je odstupanje od ustaljene percepcije aspektualnosti, odnosno od analiziranja isključivo punoznačnih glagola. Na taj način se u ovom istraživanju došlo do promatranja, analize i potom do sistematične podele svih jezičkih sredstava koja mogu biti nosioci aspektualnog značenja i u nemačkom i y srpskom jeziku . Pored punoznačnih glagola, koji su prototipični nosioci aspektualnih ynačenja, tu spadaju i šematizovane galgolske fraze, mnoge neglagolske lekseme i sintagme, kao i širi kontekst.
Keywords: aspektualnost; konstrukcija; kognitivna lingvistika; glagolski vid; kontrastivna lingvistika