DVOJEZIČNA NASTAVA U SRBIJI: POGLED U BLIŽU I DALJU PROŠLOST (Živi jezici, 2018)
I danas se u Srbiji dvojezična nastava posmatra kao pedagoška inovacija, iako se u kontinuitetu ostvaruje već 14 godina. Sa stanovišta analize jezičkih obrazovnih politika kao javnih politika, ta činjenica otvara nekolika pitanja, od kojih je jedno uloga različitih aktera u procesu njenog uvođenja, ostvarivanja i vrednovanja. Evidentiranjem najvažnijih domaćih iskustava koja su prethodila uvođenju dvojezične nastave 2004. godine u dve beogradske obrazovne institucije i analizom određenih aspekata tih iskustava, ovaj rad teži da odgovori na pitanje učinka različitih aktera u razvijanju tog modela nastave, ali i da time što će ukazati na probleme koji se javljaju kao konstanta, to jest koji do sada nisu efikasno rešeni, pogled u prošlost stavi u funkciju budućeg razvoja dvojezične nastave.
Keywords: analiza jezičkih obrazovnih politika; javne politike; dvojezična nastava; Srbija; uloga aktera; iskustva iz prošlosti; nerešena pitanja