LЈUBAV I NOVAC U SRPSKIM I ŠPANSKIM PAREMIJAMA (Živi jezici, 2017)
Tema ovog interdisciplinarnog rada je odnos ljubavi i novca u srpskim i španskim paremijama, sa ciljem da se osvetle sličnosti i razlike između srpskog i španskog drušva, koje su pod uticajem društvenih, kulturnih i istorijskih faktora utkane u ove paremije. Korišćene su kvalitativna sociolingvistička i komparativna metoda. U analizi korpusa pronalazimo dve protivrečne ideje: 1) novac ne može uticati na kvalitet ili trajanje ljubavi, 2) ljubav zavisi od materijalne situacije, nedostatak novca slabi ili gasi ljubav. Možemo pretpostaviti da su ova dva naroda prolazila kroz teške ekonomske periode za običnog čoveka a otuda i paremije koje favorizuju novac u odnosu na ljubav.
Keywords: izreke, ljubav, novac, poslovice, sociolingvistika, srpski, frazeologija, španski