SKRIVENI KURIKULUM U NASTAVI ŠPANSKOG KAO STRANOG JEZIKA U SRBIJI, SA POSEBNIM OSVRTOM NA RODNO OSETLJIV PRISTUP U UČIONICI: STAVOVI NASTAVNOG KADRA (Živi jezici, 2017)
U ovom radu predstavljamo analizu mišljenja i stavova nastavnika i nastavnica španskog kao stranog jezika u Srbiji prema pojmu skrivenog kurikuluma i načina na koji ga definišu sa posebnim osvrtom na rodno senzitivan pristup u nastavi. Ispitanicima i ispitanicama elektronskim putem prosleđen je upitnik. Nakon kvalitativne analize došli smo do rezultata koji ukazuju na to da nastavni kadar na različite načine definiše implicitni kurikulum i da mu ne pridaje isti značaj zaboravljajući pri tome da škola ne služi samo za prenošenje znanja, već aktivno učestvuje u oblikovanju rodnih i drugih identiteta, kao i rodnih ideologija, što su ujedno i osnovni teorijski postulati kritičke pedagogije na čijim idejama počiva ovaj rad.
Keywords: implicitni kurikulum, rodne ideologije, nastavni kadar, španski kao strani jezik