(NE)OČEKIVANI OBRTI HIBRIDNOG IDENTITETA NA PRIMERU BRAĆE IKBAL U ROMANU BELI ZUBI ZEJDI SMIT (Živi jezici, 2021)
Prvi roman Zejdi Smit Beli zubi donosi priču o blizancima Madžidu i Milatu Ikbalu. Kao sinovi emigranata iz Bangladeša, braća su rano suočena sa teškim bremenom očekivanja roditelja, nasleđa i stvarnošću moderne Britanije. Ovaj rad ima za cilj da prikaže na koji način će hibridni identitet blizanaca imati očekivan odnosno neočekivan ishod sa stanovišta teorije i radnje. Koristeći građu koja je sadržana u samom romanu kao i teorije značajnih mislilaca u oblasti kolonijalnih i postkolonijalnih studija, ovo istražiivanje nastoji da pokaže da je sudbina blizanaca u velikoj meri očekivana iz ugla teorije, dok iz perspektive radnje to nije slučaj. Zaključeno je da blizanci predstavljaju dve strane postkolonijalnog iskustva koje se međusobno potiru, ali i ne postoje jedna bez druge. Ovaj rad takođe teži da otvori put novim istraživanjima koja nastoje da povežu ovaj roman sa najznačajnijim delima o hibridnom identitetu iz kolonijalnih i postkolonijalnih studija.
Keywords: Beli zubi; hibridni identitet; Madžid i Milat Ikbal; postkolonijalni subjekt; očekivano i neočekivano