NADGROBNI NATPIS NA STEĆKU U SELU MALA GOSTILJA (Živi jezici, 2021)
Nadgrobni natpis na stećku u selu Mala Gostilja zabeležen je u knjizi Stećci, kataloško-topografski pregled Šefika Bešlagića, ali nije podvrgnut detaljnoj grafijskoj analizi, niti publikovan sa pratećom fotografskom dokumentacijom. Analizom slova i pravopisnih odlika natpisa pokušaćemo da otkrijemo njegove paleografske osobenosti, koje mogu dati doprinos uvidu u razvoj ćirilice i epigrafskog pisma. Pokušaćemo ga lokalizovati prostorno i vremenski, stavljajući ga tako u odgovarajući istorijski milje. U nedostatku arheoloških i drugih istraživanja, pokušaj datiranja ovog nadgrobnika svešće se na komparativni metod, odnosno zaključivanje uz pomoć analogija sa već datiranim i analiziranim nat-pisima, kao i na osvetljavanje kulturno-istorijskog konteksta vezanog za srednjovekovnu Bosnu i okolinu Višegrada.
Keywords: stećak; ćirilica; natpis; Bosna; Tvrtko Kotromanić; srednji vek; XIV vek