O KULTUROLOŠKI USLOVLJENIM RAZLIKAMA U POJMOVNIM METAFORAMA U RAZLIČITIM JEZICIMA (Živi jezici, 2021)
U ovom radu daću veoma kratak prikaz kulturološke lingvistike i teorijskih pristupa koji se primenjuju u proučavanju pojmovne i kulturološke metafore. Osvrnuću se na konkretna istraživanja koja pokušavaju da utvrde međukulturne razlike u pojmovnim metaforama, ali i moguće univerzalne metafore. Glavni deo rada je posvećen konceptualizacijama vremena, slikovnih shema, osećanja, tela, a takođe i međukulturnim razlikama metafora koje zavise i od različitih aspekata komunikacije (diskursa, odnosno konteksta u kom se nalaze). Zaključci istraživanja mogu se sažeti u tvrdnju da na pojmovne metafore jednako utiču i telesna iskustva i kulturno okruženje, te da je za njihovo preciznije tumačenje potrebno uzeti u obzir spregu mišljenja, jezika i kulture.
Keywords: embodiment; pojmovna metafora; kultura; kulturološka lingvistika; kognitivna lingvistika; kulturološka metafora